Degustácia vín PETER ZEMMER

Vinárstvo

Vinárstvo Peter Zemmer je jedným z najvýznamnejších a najuznávanejších vinárstiev v regióne Alto Adige v Taliansku.

Rodinná vinárska tradícia tohto vinárstva siaha až do roku 1928, kedy začali pestovať hrozno vo svojom prvom vinohrade. Od tej doby sa vinárstvo rozrástlo a vyvinulo do moderného podniku s vynikajúcou povesťou.

Vinárstvo Peter Zemmer už po generácie vyrába vína najvyššej kvality, ktoré odrážajú vysokohorský charakter regiónu Alto Adige. Ich vinice sú starostlivo umiestnené na strmých svahoch a terasách alpských Dolomitov, kde sa nachádzajú ideálne pôdne a mikroklímne podmienky pre pestovanie hrozna.

Ich cieľom je spracovať zdravé hrozno čo najprirodzenejšie pomocou moderných a inovatívnych technológií. Vo vinohrade sa formuje expresívny charakter vín. Intenzívna starostlivosť o vinič a starostlivý výber sú základnými predpokladmi vynikajúcich vín.

Po zbere hrozno starostlivo lisujú, následne kvasí a dozrieva v pivnici, vždy s najväčším rešpektom k prírode. Ležanie na jemných kvasinkách dáva ich vínam rovnováhu a textúru. Mimoriadne vína s vinohradníckym charakterom dozrievajú vo veľkých aj malých dubových sudoch, z ktorých sa vychádzajú tie najlepšie vína. Peter Zemmer prikladá veľký význam výrobe prírodných vín, ktoré presne vystihujú charakter pôvodu. Fascinujúca súhra medzi tradíciou a inováciou, človekom a okolím, zmyslom a zmyselnosťou nachádza výraz vo vášni a citlivosti, s ktorou Peter Zemmer uvádza do života svoje vína.

Jeho hlavným záujmom je zachovanie pôvodného charakteru vín. To sa dá dosiahnuť len starostlivým sledovaním viniča a podporou jeho prirodzeného rastu.

Vinárstvo sa špecializuje na pestovanie tradičných alpských odrôd, akými sú Gewürztraminer, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Riesling, Lagrein a Pinot Noir. Každá z týchto odrôd je starostlivo pestovaná a spracovaná s cieľom zachytiť bohatý charakter a výraz regiónu.

Celkovo je vinárstvo Peter Zemmer vynikajúcim príkladom spojenia tradície, kvality a inovácie v regióne Alto Adige a jeho vína predstavujú skvelú voľbu pre tých, ktorí hľadajú autentický výraz tohto úžasného vinárskeho regiónu.

Terroir

Dobrá pôda a mikroklimatické, vysokohorské a pritom mierne podnebie prispievajú k rastu hrozna najvyššej kvality.

Dno údolia okolo Cortiny a široký výber odrôd viniča je rovnako rozmanitý ako krajina, Priaznivé klimatické podmienky produkujú veľkú rozmanitosť vynikajúceho hrozna: veľa hodín slnečného svitu (v priemere 1 800 za rok), priaznivá priemerná teplota (18 °C), dobré rozloženie zrážok, prúdenie vetra a dobre prevzdušnená pôda prispieva k dobrému rastu hrozna a tým zabezpečuje vysokú kvalitu vín. Pôdy pozostávajú z dolomitu, vápenca a ľadovcových nánosov štrku, piesku a ílu. Po zasnežených zimách poskytujú horské potoky dostatok vody. Veľké teplotné výkyvy medzi dňom a nocou počas leta podmieňujú hrozno ku tvorbe hrubej šupky, čím dodávajú vínam ich intenzívnu chuť. Popoludní fúka suchý a chladný vánok nazývaný „Ora“ v celom regióne, od jazera Garda až po Merano a Bressanone. Ten v podstatnej časti zabraňuje hnilobe po dažďoch.

Degustovať sa budú nasledovné vína:

  1. Chardonnay Millesimato Spumante, Brut
  2. Muller Thurgau, Suché
  3. Pinot Bianco, Suché
  4. Rizling Rýnsky, Suché
  5. Sauvignon Blanc, Suché
  6. Chardonnay, Suché
  7. Pinot Grigio, Suché
  8. Gewurztraminer, Suché
  9. Schiava, Suché
  10. Pinot Noir, Suché
  11. Lagrein, Suché

Degustácia sa bude konať v piatok 5.4.2024 o 18:00 hod. v DOMe VÍNA – P. O. Hviezdoslava 8, 010 01 Žilina.

Vstupné:

20€/osoba (v cene je zahrnutá 5€ poukážka na nákup vina z ochutnávky, zľavy nie je možné kumulovať)

Prihlásiť sa na degustáciu môžete mailom: vychutnaj@vychutnaj.sk do štvrtka 4.4.2024 v doobedňajších hodinách.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

DOM VÍNA Žilina – P.O.Hviezdoslava 8, Žilina – oproti železničnej stanici v smere ku železničnému podjazdu – žltá budova, parkovanie vo dvore zdarma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *