Alto Adige – Südtirol (Južné Tirolsko)

je najsevernejšia a najmenšia vinárska oblasť Talianska. Už v minulom storočí bola oblasť Alto Adige rozhodujúcim dodávateľom vína pre rakúsko-uhorské cisárstvo. Korene spracovania hrozna v tejto oblasti siahajú až do obdobia antiky, viac ako tri tisícky rokov späť.

Jej rozloha je iba 5 000 hektárov na úpätí Dolomitov. Severnú hranicu tvoria 3 000 m vysoké končiare, ktoré zabraňujú severným studeným vetrom prúdiť do úrodných údolí. Vinice v Alto Adige sa plazia po stranách ľadovcových údolí v horizontálnych radoch. V symbióze tu rastú rozsiahle jabloňové sady s plochami viničných tratí, strážené neuveriteľnými palmami. Priaznivú klímu pre rast im vytvárajú teplé vetry, vanúce od Stredozemného mora ponad celé Lago di Garda  Vinice sa nachádzajú od 200 do 1000 m nad morom. Toto výškové rozpätie, rôzne expozície viníc a rôznorodé podložie umožňujú miestnym vinárom pestovať širokú škálu odrôd hrozna.

Silná stránka juhotirolského vinárstva nie je v množstve vyprodukovaného vína, ale v kvalite. Ak ku takmer stredomorskej klíme pripočítame rôznorodé podmienky pestovania viniča v závislosti od nadmorskej výšky, výrazne chladnejšie noci oproti teplote cez deň, pôdu bohatú na minerály, výsledkom sú tie najlepšie biele vína z celého Talianska.  

Vinárstvo Wilhelm Walch, s bohatou vinárskou tradíciou, je jedným z najprestížnejších vinárstiev tejto oblasti. Leží v tradičnej vinárskej obci Tramin. Od svojho založenia v roku 1869 zostalo v rukách zakladateľov, ktorí rozhodujúcim spôsobom ovplyvnili vývoj vinárskej kultúry Alto Adige.

Vinárstvo kladie dôraz na typickosť vín z Alto Adige. Miestne, autochtonne odrody vína dopĺňa paleta medzinárodných odrôd. Kvalita vína je dôkazom profesionálnych znalostí v pivnici a starostlivej práce v strmých viniciach na úpätí Dolomitov.

Zakladateľ Wilhelm Walch viedol vo Vorarlbergu úspešnú reštauráciu a liehovar. Keď sa rozhodol rozšíriť svoje podnikanie, ale nedokázal získať licenciu, presťahoval sa so svojimi piatimi dospelými potomkami do neďalekého Alto Adige. Získal bývalý jezuitský kláštor v Tramíne a založil vinárstvo. Ukázal dobrý obchodný zmysel, kúpil vinice v najsľubnejších oblastiach Traminu a Caldaro a z rodinného podniku sa v krátkom čase stal jeden z najväčších vinárskych majetkov v Alto Adige. Vinárstvo vedie už piata generácia potomkov

Najrozšírenejšie odrody oblasti:

Pinot Grigio a Pinot Bianco

Pinot Grigio v Alto Adige tvorí viac ako 20% z celkovej výroby vína a je charakteristickou odrodou tejto oblasti. Vína majú jemnú citrónovú a broskyňovú arómu s jemným medovým a mandľovým podtónom. Pinot Grigio a Pinot Bianco z Alto Adige súperia s najlepšími rakúskymi veltlínmi a nemeckými rizlingami.

Gewürztraminer je tradične s malým zvyškovým cukrom s aromatikou čerstvej ruže, plástu medu a zázvoru. Alto Adige je domovinou odrody Gewürztraminer.

Müller Thurgau je ľahký kvetinový priateľ odrody Gewürztraminer; má menej alkoholu a viac arómy citrusových kvetov. 

Neobvyklé červené vína z Alto Adige

Schiava –Ak milujete ľahké ovocné víno, ako je Primitivo (Zinfandel), mali by ste si do svojho repertoáru pridať Schiava.  Ľahké, suché, ovocné a kvetinové červené víno s arómami príchutí sladkej čerešne, jahody, fialky a niekedy aj cukrovej vaty. 

Lagrein – Lagrein je starodávna odroda, ktorá sa spomína už v roku 1500. Rustikálna, zemité korenie s čiernymi čerešňami a slivkami, zabalená v espresse, grafite a jemnozrnných trieslovinách. Relatívne vysoký obsah tanínu a kyslosti robia z Lagreinu víno na dlhé popíjanie. Chutí podobne ako francúzsky Syrah alebo talianska Barbera .

Zdroj: winefolly.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *