Načítavam…

Prosecco RIVE ?

Pred rokom 2009, Cartizze bolo skutočnou územnou jednotkou v rámci väčšej oblasti Conegliano-Valdobbiadene Prosecco. Historický kopec s rozlohou 107 ha, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Valdobbiadene. Vinári z tohto kopca ponúkali na trh plné, väčšinou sladšie šumivé víno. Neskôr iní vinári prišli s tým, že by mohli vyrábať niečo, čo sa nazýva „Rive“ Prosecco Conegliano Valdobbiadene: táto možnosť prišla ako zmena pravidiel denominácie, ktorá nariaďuje prísnejšie pravidlá pre novú kategóriu.

Valdobbiadene – Conegliano: Prosecco

Názov tejto novej kategórie bol prevzatý s miestneho nárečia, slova „Riva“, čo znamená „kopec“. To nie je náhoda: väčšina viníc, ktoré nesú názov Rive, sa nachádzajú na svahoch kopcov medzi mestami Valdobbiadene a Conegliano. V súčasnosti existuje 15 dedín Rive (alebo obcí), ktoré môžu vytvoriť 43 samostatných Rives. Innocente Nardi, prezident konzorcia Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco, hovorí: „Zaoberáme sa štúdiom oblastí a typov pôd už niekoľko rokov, aby sme videli rozdiel medzi jednotlivými oblasťami. V roku 2009 sme jasne uviedli, že územie je nanajvýš dôležité. Rive je dôsledkom tejto filozofie.“

Spracovanie hrozna: Prosecco

Niekotré svahy, ktoré umožňujú produkovať Rive, sa zvyknú prelínať do jesennej hmly, ako je Rive Di Manzana v obci Vittorio Veneto na sever od Conegliana. Iné však prudko stúpajú s extrémnymi svahmi, ktoré môžu dosianúť 80% stúpanie, ako vo viniciach Riva di Guia v obci Valdobbiadene. Okrem požiadaviek, umiestnenia v konkrétnych obciach, musí hrozno pre vína Rive pochádzať z viníc s kontrolovaným výnosom maximálne 13 tón na hektár (čo je niečo menej ako oficiálnych 13,5 tony pre víno Prosecco Superiore DOCG) a musí sa zbierať len ručne.

Nie všetky kopce Rive však produkujú vína s týmto označením: niektoré existujú iba na papieri. Aby bolo možné víno vyrobiť, vinárstvo potrebuje dobrý zdroj hrozna pochádzajúceho z jednej dediny alebo kopca, čo môže byť problematické, pretože vinice tu vlastní veľa ľudí. Tí vinári, ktorých sa vinice nachádzajú bližšie k oblasti Rive majú väčší záujem o výrobu vín Rive. Niektoré podoblasti Rive majú niekoľko producentov tohto označenia. Iné nemajú žiadnych, najmä ak pestovatelia  predajú všetko hrozno väčším vinárstvam.

Pyramída klasifikácie prosecca

Rive je stále pomerne malé – v roku 2016 bolo Rive iba 2,3% všetkých šumivých vín Prosecca Superiore DOCG. Niektorí výrobcovia nemajú zdroj hrozna, na ktorý by sa mohli spoľahnúť, iné vinárstva v oblasti DOCG stále zisťujú, ako zabudovať Rive do svojej súčasnej výroby. Mnoho malých vinárskych závodov by v skutočnosti mohlo celú svoju produkciu zmeniť na toto označenie: všetky ich vinice ležia v novo vymedzených podoblastiach Rive.

Aj u nás nájdete prosecca s týmto označením, skúste aspoň jedno z nich, no najlepšie však všetky 😀

1) Andreola – Prosecco “26° Primo” Rive selection – Bru
2) Andreola – Prosecco “Col del Forno” Rive selection – Brut
3) Andreola – Prosecco “Mas de Fer” Rive selection – Extra Dry
4) Andreola – Prosecco “Vigne dei Piai” Rive selection – Dry
5) Frassinelli – Prosecco “Rive” selection – Brut
6) Frassinelli – Prosecco “Rive” selection – Extra Dry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

 
 
 

Cookies používame na zlepšenie vašich skúseností na našich webových stránkach. Prehliadaním tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies.