Prosecco RIVE ?

Pred rokom 2009, Cartizze bolo skutočnou územnou jednotkou v rámci väčšej oblasti Conegliano-Valdobbiadene Prosecco. Historický kopec s rozlohou 107 ha, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Valdobbiadene. Vinári z tohto kopca ponúkali na trh skôr plnšie, väčšinou sladšie šumivé víno. Neskôr iní vinári prišli s tým, že by mohli vyrábať niečo, čo sa nazýva RIVE Prosecco Conegliano Valdobbiadene: táto možnosť prišla ako zmena pravidiel denominácie, ktorá nariaďuje prísnejšie pravidlá pre novú kategóriu. Pojem „RIVE“ má veľmi blízky význam pre výraz „CRU“ a vzťahuje sa na vymedzenú zemepisnú oblasť a na vlastnosti tam vyrobeného vína, ktoré mu dáva jedinečné črty tohto terroiru.

Názov tejto novej kategórie bol prevzatý z miestneho nárečia, slova „RIVA“, čo znamená „KOPEC“. To nie je náhoda: vína s týmto označením pochádzajú z najstrmších, najkvalitnejších viníc, z hrozna vypestovaného v jednej obcí alebo z jej okolia medzi Valdobbiadene a Conegliano. V súčasnosti existuje 15 dedín RIVE (alebo obcí), ktoré môžu vytvoriť 43 samostatných RIVE, každé s vlastnou pôdou, expozíciou a mikroklímou. Pôda sa môže podstatne líšiť v rozmedzí niekoľkých kilometrov a tieto odchýlky sa prejavujú v charaktere vín.

Valdobbiadene – Conegliano: Prosecco

Pôdy Conegliano Valdobbiadene majú veľmi starodávny pôvod, ktorý pochádza z vrásnenia morského dna a jazier. Jedna časť kopcov bola vymodelovaná ľadovcami Dolomitov, ktoré prinášali rôzne sedimenty z kopcov. Výsledkom sú hlboké pôdy, tvorené sedimentami hornín a pieskovcov, ktoré obsahujú veľa hliny a môžu byť bohaté aj na oxidy železa. V oblasti nedotknutej ľadovcami zostali pôdy morského pôvodu, zložené z kriedy a pieskovca, menej hlboké a pórovitejšie. To viedlo ku koexistencii mnohých druhov rôznych pôd, ale aj k rôzne tvarovaným kopcom: a túto rôznorodosť podložia dokážeme vnímať iba v Proseccu kategórie RIVE.

Každá z kombinácie sklonu, expozície a pôdy robí každú mikrozónu jedinečnou. To môžeme vnímať v širokej škále chutí, vôní a rozsahu zvyškového cukru jednotlivých Prosecco RIVE.

Spracovanie hrozna: Prosecco

Niektoré svahy, ktoré umožňujú produkovať RIVE sa zvyknú prelínať do jesennej hmly, ako je RIVE Di Manzana v obci Vittorio Veneto na sever od Conegliana. Iné však prudko stúpajú s extrémnymi svahmi, ktoré môžu dosianúť 80% stúpanie, ako napríklad vo viniciach RIVE di Soligo. Okrem požiadaviek, umiestnenia v konkrétnych obciach, musí hrozno pre vína RIVE pochádzať z viníc s kontrolovaným výnosom maximálne 13 tón na hektár (čo je niečo menej ako oficiálnych 13,5 tony pre víno Prosecco Superiore DOCG) a musí sa zbierať len ručne.

Z prevažne hlinitých pôd miernejších kopcov, ktoré produkujú hrozno bohaté na cukor a vína s vôňou zrelého ovocia, prichádzame ku plytkým, dobre priepustným pieskovcovým pôdam typickým pre strmšie kopce s charakteristickými tvarmi “šištičiek”. Produkujú viac osviežujúcejšie vína bohaté na arómu.

Prosecco Andreola Rive

Uznávajúc jedinečné črty terroiru získané z každej jednotlivej mikrozóny, vinárstvo “Andreola” urobila z tohto jeden z princípov svojej výrobnej filozofie. Vinárstvo „Andreola“, vedená neustálym vinárskym výskumom svojho majiteľa Stefana Pola, ponúka medzi svojimi vínami už 5 Prosecc „RIVE“, čo z nej robí spoločnosť s najväčším počtom vín „RIVE“ v jej výbere v celej oblasti Valdobbiadene DOCG zóne. Na každej jej fľaši RIVE je dokonca vyznačené číslo parcely, na ktorej bolo hrozno vypestované. A tak dokážeme porovnať vplyv podložia na výsledné vlastnosti Prosecca.

Nie všetky kopce “RIVE” však produkujú vína s týmto označením: niektoré existujú iba na papieri. Aby bolo možné víno vyrobiť, vinárstvo potrebuje dobrý zdroj hrozna pochádzajúceho z jednej dediny alebo kopca, čo môže byť problematické, pretože vinice tu vlastní veľa ľudí. Tí vinári, ktorých sa vinice nachádzajú bližšie k oblasti “RIVE” majú väčší záujem o výrobu vín “RIVE”. Niektoré podoblasti “RIVE” majú niekoľko producentov tohto označenia. Iné nemajú žiadnych, najmä ak pestovatelia predajú všetko hrozno väčším vinárstvam.

Pyramída klasifikácie prosecca

Výroba RIVE je stále pomerne malé – v roku 2016 bolo “RIVE” iba 2,3% všetkých šumivých vín Prosecca Superiore DOCG. Niektorí výrobcovia nemajú zdroj hrozna, na ktorý by sa mohli spoľahnúť, iné vinárstva v oblasti DOCG stále zisťujú, ako zabudovať “RIVE” do svojej súčasnej výroby. Mnoho malých vinárskych závodov by v skutočnosti mohlo celú svoju produkciu zmeniť na toto označenie: pretože všetky ich vinice ležia v novo vymedzených podoblastiach tejto kategórie.

Aj u nás nájdete široké spektrum Prosecca s týmto označením. A ako spoznať to najlepšie ? Jednoducho, namixovať si kartón zo všetkých 6 vín.

1) Andreola Rive di Col San Martino (26° Primo) Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Nature
2) Andreola Rive di Refrontolo (Col del Forno) Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut
3) Andreola Rive di Soligo (Mas de Fer) Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
4) Andreola Rive di Rolle (Vigne dei Piai) Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Dry
5) Frassinelli Rive di San Pietro di Feletto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra BrutF
6) Frassinelli Rive di Manzana Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *