Načítavam…

Sangiovese

Prvé správy o Sangiovese siahajú až do obdobia Rímskej ríše. V 18. storočí si Sangiovese získalo širokú pozornosť v celom Toskánsku, keď sa stalo s Malvasiou a Trebbianom. najrozšírenejšou odrodou v regióne. Poznáme niekoľko klonov, ktoré vo všeobecnosti môžeme klasifikoval ako Sangiovese Grosso a Sangiovese Piccolo.

Sangiovese sa dokáže prispôsobiť mnohým typom vinohradníckych pôd. Najviac sa mu darí v pôdach s vysokou koncentráciou vápenca, v ktorých má potenciál produkovať elegantné vína so silnou arómou. V oblasti Chianti Classico sa odrode Sangiovese darí na vysoko drobivej bridlicovo – ílovitej pôde, známej ako galestro. V oblasti Montalcino je vysoký podiel alberských pôd na báze vápenca striedajúcich sa s ložiskami galestra. Menšie zóny generického označenia Chianti sú prevažne hlinité, ktoré často produkujú rovnako vysokú kvalitu vína ako alberese agalestro.

hrozno odrody sangiovese

Vyššia kyslosť a menšie telo Sangiovese predstavuje výzvu pri výrobe vína. Moderní vinári používajú mnoho techník, ktorými sa snažia pridať do Sangiovese telo a textúru – od pestovania s nízkym výnosom, až po úpravu teploty a dĺžky kvasenia a využitie dubových sudov. Jednou z historických techník je primiešavanie iných odrôd hrozna so Sangiovese, aby sa doplnili jeho atraktívne vlastnosti a vyplnili medzery niektorých z jeho slabších miest. Vína Chianti majú tradíciu v kupáži – napríklad s Canaiolo, Ciliegiolo, Mammolo, Colorino. Od konca 20. storočia ho kupážovali  najmä s Cabernet Sauvignonom (maximálne množstvo je 15%).

Dnes existuje široká škála štýlov Chianti, odrážajúcich vplyv sangiovese a štýl vinárov. Tradičné Sangiovese zdôrazňujú bylinné a čerešňové tóny, zatiaľ čo modernejšie vína ovplyvnené vínami Bordeaux majú viac tónov slivky a moruše s vanilkovým dubom a korením.

Nájdite si svoje obľúbené sangiovese z vinárstva Poliziano

Vo všeobecnosti má Sangiovese v oblasti Chianti ťažšie podmienky ako v Montalcine a Maremme – regióny na juhu. Je to z dôvodu chladnejších nočných teplôt a vysokému sklonu ku ​​zrážkam v septembri a októbri, ktoré môžu ovplyvniť čas zberu. 

V roku 1888 Ferruccio Biondi-Santi – vojnový veterán, ktorý počas Risorgimento bojoval pod Giuseppe Garibaldiom – vyrobil prvú „modernú verziu“ Brunella di Montalcino , ktorá dozrieva viac ako desať rokov vo veľkých drevených sudoch. Ukázal, že región Montalcino má ideálne podmienky na dozrievanie Sangiovese s potenciálom úplnej zrelosti dosiahnuteľnej dokonca aj na svahoch orientovaných na sever. Tieto svahy majú tendenciu produkovať ľahšie a elegantnejšie vína ako tie, ktoré sa vyrábajú z viníc na južných a juhozápadných svahoch.

Koncom 20. a začiatkom 21. storočia región Maremma, v juhozápadnom rohu Toskánska, zaznamenal nárast investícií. Táto oblasť je spoľahlivo teplá s dlhšou vegetačnou sezónou. Sangiovese pestované v Maremme sú schopné vyvinúť široký charakter, majú však potenciál dávať príliš veľa alkoholu a málo aromatických látok.

Poliziano

Sangiovese je považovaný za “ťahúňa” vinárstva v centrálnom Taliansku. Vyrába sa z neho víno na každodenné pitie, ale aj prémiové vína v rôznych štýloch – od červených tichých vín,  po sladké Passito, perlivého frizzante a dezertné vína Vin Santo.

Rôzne regióny dodávajú vínu odrodový charakter, pričom toskánsky Sangiovese  je bohatý na arómu  čiernych čerešní, černíc, kassis, fialiek a čaju. Toskánske Sangiovese môže mať  v mladosti paradajkovú príchuť, ktorá zvyšuje jeho bylinnú zložku.

Poliziano – Cantina Vecchia

Sangiovese vína majú dobrý potenciál dozrievať, ale väčšina týchto vín sa vypije v jeho rannom veku. Vína s najdlhším potenciálom starnutia sú Super Toskánci a Brunello di Montalcino vína, ktorých veková hranicu je viac ako 20 rokov (v ideálnych ročníkoch). Potenciálne ľahšie – Vino Nobile di Montepulciano, a Rosso di Montalcino majú tendenciu otvárať sa skôr (okolo 5 rokov).

Vďaka vyššej kyselinke a jemnému alkoholu Sangiovese je víno veľmi príjemné z hľadiska párovania jedla a vína. Jedným z klasických kombinácií v talianskej kuchyni sú cestoviny s paradajkami a omáčky so syrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

 
 
 

Cookies používame na zlepšenie vašich skúseností na našich webových stránkach. Prehliadaním tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies.