Degustácia vín Komjathi

Vznik vinárstva z Komjatíc

Začiatky tohto vinárstva sa dátujú od roku 2012.
História ich rodiny a aj história Komjatíc sú poprepletané vinohradníctvom a vinárstvom a tak nečudo, že ich korene zaviedli späť k tomu, čo poznali už ich predkovia. Poľnohospodárskou činnosťou a vinohradníctvom v Komjaticiach sa zaoberali ich praprastarí rodičia po mnohé generácie a pri skúmaní genealógie ich rodiny zistili, že obrábali tú istú pôdu už v polovici sedemnásteho storočia.

Prečo názov Komjathi ?

Mladé vinárstvo chce predovšetkým nadviazať na tradície a skúsenosti s výrobou vína od ich predkov a zachovať všetko to, čo bolo dobré. Pre ich vinárstvo chceli názov, ktorý by ich spájal nielen s miestom, kde sa pestuje ich hrozno a vyrába ich víno, ale bude jasne nadväzovať aj na tradíciu. V historických prameňoch objavili jeden z prvých pôvodných názvov obce Komjatice, preto Komjathi. A tak sa pustili do budovania vinárstva po dedovi. Veľmi dôležitým faktorom, bolo aj zistenie, že v dnešnej rýchlej dobe globalizácie a technologizácie, zabúdame vďaka chémii, konzervantom a ďalším aditívam na pôvodné typické chute a vône. A tak sa na pultoch môžeme stretávať s vínami, ktoré napriek rôznym vinohradníckym polohám, odrodám a ročníkom chutia stále rovnako. Oni to však robia celkom inak. A v tom sú výnimoční.

V čom sú výnimoční ?

Zásady, ktorými sa riadia vo vinici:

  • Používať hrozno z vlastných vinohradov a tým zaručiť maximálnu kvalitu
  • Minimalizovať množstvo chemických ošetrení viniča
  • Nepoužívať jedy a umelé hnojivá
  • Pestovať hrozno v symbióze z prírodou
  • Starať sa o vinohrady a pôdu tak, aby sme ich zanechali aj našim potomkom

Zásady, ktorými sa riadia pri výrobe vína:

  • Využívať spontánne kvasenie
  • Nepoužívať enzýmy, taníny a ďalšie aditíva
  • Neurýchľovať proces zrenia ale čakať na prirodzenú stabilizáciu
  • Nefiltrovať
  • Minimalizovať používanie SO2

Vo vinici sa od prvej chvíli snažia pracovať s maximálnym ohľadom na prírodu, pristupovať ku všetkým prácam s úctou a rešpektom k prírodným zákonom/pravidlám počas celého roka.

Hrozno oberajú ručne, šetrne, s dôrazom na to, aby sa dostalo do pivnice bez zbytočného poškodenia v 100% stave. Práve tento prístup umožňuje dosiahnuť maximálnu kvalitu výsledného produktu a zároveň je to to najkrajšie obdobie kedy si môžete vychutnať výsledok svojej celoročnej práce.

Degustovať sa budú nasledovné vína:

  1. Cuvee Hašardíky, suché
  2. Breslava, suché
  3. Rizling Vlašský, suché
  4. Tramín Červený
  5. Rizling Rýnsky 2015, polosladké
  6. Rizling Rýnsky 2021
  7. Rulandské Šedé, polosuché
  8. Nitria Rosé
  9. Pálava (oranžové), suché
  10. Dornfelder, suché
  11. Frankovka, suché
  12. Nitria, suché

Ochutnávka vín sa bude konať v piatok 13.5.2022 o 18:00 hod. v DOMe VÍNA – P. O. Hviezdoslava 8, 010 01 Žilina.

Vstupné:

20€/osoba (v cene je zahrnutá 5€ poukážka na nákup vina z ochutnávky, zľavy nie je možné kumulovať)

Prihlásiť sa na degustáciu môžete mailom: vychutnaj@vychutnaj.sk do štvrtka 12.5.2022

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

DOM VÍNA Žilina – P.O.Hviezdoslava 8, Žilina – oproti železničnej stanici v smere ku železničnému podjazdu – žltá budova, parkovanie vo dvore zdarma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *