Degustácia vín Zámocké vinárstvo

Filozofia

Všetky naše vína, ŠIMÁK ZÁMOK PEZINOK – edícia Roman Janoušek, sa rodia v takmer tajomných pivničných priestoroch Pezinského zámku. Biele, ružové i červené. S elegantnou farbou a podmanivou vôňou. S chuťou, v ktorej dominuje charakter. Nezameniteľný charakter, ktorý je prienikom technológie našich otcov podobne ako nás samých. Zastavme sa teda na chviľu v priestore a čase a sľubujeme, že budeme priatelia. Chceme aby bol náš vzťah skutočný a to pomocou vína plného vášne, so zaručene slovenským pasom. Takže záverom a vlastne odpočiatku. Víno vyrábame z hrozna vlastných viníc z juhu Slovenska. V Dubníku a Svodíne, kde pestujeme vinič hroznorodý na ploche 100ha.

Zámocké vinárstvo

Vínne pivnice a vinotéka

Naše víno dozrieva v barikových sudoch v stredovekých pivniciach. Od svojho vzniku slúžili ako priestor pre uskladnenie a dozrievanie vína nakoľko mali priaznivú polohu s orientáciou na sever. Pivnice pozostávajú z dvoch vzájomne prepojených častí a oboje vyrážajú dych. Najstaršie sú klenbové postavené z pálenej tehly. Z dvora do nich vedie sugestívna historická brána, na ktorej vidieť stáročia. Nik si nepamätá ako pôvodne vyzerala rozľahlá pivnica vypĺňajúca severný a severozápadný priestor. Naposledy tu boli betónové tanky z päťdesiatych rokov minulého storočia schopné uskladniť milióny litrov vína a brandy. Dnes je to moderný výrobný priestor plný dychvyrážajúcej techniky.

Zámocké vinárstvo

Vinohrady

Naše vinohrady ležia vo vychytenom strekovskom vinohradníckom rajóne na juhu Slovenska. Na malebných svahoch v obci Dubník, v nadmorskej výške 245 metrov, obhospodarujeme a oživujeme takmer 70 hektárov viníc. V neďalekom Svodíne je to ďalších 22 hektárov. Svahy v Dubníku sú orientované južne alebo juhozápadne. Hlinitá, ílovito-hlinitá pôda obsahuje optimálne množstvo vápnika, ktorý dodáva viniču mimoriadnu kvalitu. Priemerná teplota devätnásť stupňov Celzia v období vegetácie spolu s priemernými ročnými zrážkami 540 milimetrov vytvárajú vhodné podmienky pre dosiahnutie najvyššej kvality hrozna. Počas vegetácie dosahuje súhrn slnečného svitu až 3350 hodín. Vinohrady v Dubníku a Svodíne sú známe vynikajúcou Frankovkou modrou a Rizlingom Rýnskym. Vysokú kvalitu dosahuje Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Rizling Vlašský, Veltlinské zelené ale aj ďalšie odrody.

Pôdne podmienky – hlinité, ílovito-hlinité s optimálnym obsahom vápnika.
Svahy sú orientované južne alebo juho-západne. Sklon od 2 do 16ᵒ.
Priemerná teplota – 12,7 ᵒC.
Priemerná teplota počas vegetácie – 19 ᵒC.
Priemerne zrážky – 540 mm za rok.
Suma slnečného svitu počas vegetácie /h/ -3350.
Nadmorská výška – 245m.

Zámocké vinárstvo

Degustovať sa budú nasledovné vína:

1. Veltlínske zelené, ročník 2017, biele, suché, neskorý zber
2. Rizling vlašský, ročník 2018, biele, suché, neskorý zber
3. Rizling rýnsky, ročník 2017, biele, suché, výber z hrozna
4. Sauvignon blanc, ročník 2019, biele, suché, neskorý zber
5. Pinot Blanc, ročník 2019, biele, suché, výber z hrozna
6. Pinot Gris, ročník 2019, biele, suché, výber z hrozna
7. Veltlínske zelené, ročník 2017, biele, suché, neskorý zber, surlie
8. Rizling rýnsky, ročník 2019, biele, polosuché, bobuľový výber
9. Pálava, ročník 2019, biele, polosuché, výber z hrozna
10. Cabernet Sauvignon, ročník 2019, ružové, polosuché, neskorý zber
11. Cabernet Sauvignon, ročník 2019, ružové, sladké, neskorý zber
12. Frankovka modrá, ročník 2017, červené, suché, výber z hrozna
13. Cabernet Sauvignon, ročník 2017, červené, suché, výber z hrozna
14. Cabernet Sauvignon, ročník 2016, červené, suché, barrique

Degustácia sa bude konať piatok 24.7.2020 o 18:00 hod. v priestoroch DOMU VÍNA – P. O. Hviezdoslava 8, 010 01 Žilina

Vstupné:

15€/osoba s vernostnou kartou (v cene je zahrnutá 5€ poukážka na nákup vina z ochutnávky, zľavy nie je možné kumulovať)

Svoju vernostnú kartu si môžete vytvoriť aj online, stačí len kliknúť na link v pozvánke a vyplniť formulár.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *