Silvestrovské bublinky

Prípravy na Vianoce a uvítanie nového roka v každej rodine vrcholia.

Už tradične sa v prvých sekundách Nového roka z každej domácnosti, alebo uzavretej spoločnosti, ozývajú výbuchy uvoľňujúcich sa korkových zátok a za nimi sa z fľaše tlačí oslavný nápoj.

Najčastejšie je to sekt v rôznych formách:
Šampanské je sekt vyrobený vo francúzskej oblasti Champagne. Samozrejme, je to tá najdrahšia forma uvítania Nového roka, pretože výrobcovia v tejto oblasti majú najdlhšie skúsenosti s jeho výrobou a priviedli jeho aromaticko-chuťový prejav do dokonalosti.

Na jeho výrobu sa používajú tri odrody hrozna – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

Z procesu jeho výroby je najdôležitejšie tzv. druhotné kvasenie vo fľaši. Pri ňom sa hrubostenná fľaša, naplnená tichým vínom, doplní sladkým sirupom a kvasinkami, pre udržanie vyššieho tlaku vo fľaši sa uzatvorí korunkovým uzáverom, a rozbehne sa druhotné kvasenie. Po jeho ukončení nám zostanú vo fľaši odumreté kvasinky a to podstatné – oxid uhličitý naviazaný na jednotlivé molekuly vína. Tlak vo fľaši, jemnosť bubliniek, dĺžka perlenia, cuveé jednotlivých odrôd, dĺžka ležania „na kaloch“ – to sú jednotlivé parametre, ktoré odlišujú jednotlivých výrobcov a určujú aj cenu šampanského.

Champagne Bernard Remy

Samozrejme ani v krajine pôvodu šampanského nepijú iba Champagne. V ostatných oblastiach Francúzska vyrábajú sekty, ktoré sa nazývajú Cremant. Najznámejšie a najpredávanejšie sú z oblasti Alsaska. Tu na kopcoch pohoria Vogézy dozrieva na žulovo-vápenatom podloží Chardonnay, Pinot Blanc a Pinot Noir pre miestne Cremanty.

Crémant d’Alsace

Šumivé víno, ktoré v súčasnosti dosahuje svoj najväčší rozmach je Prosecco. Je zo severnej oblasti Talianska. Vyrába sa z odrody Glera, ktorá rastie na posledných pahorkoch Álp, za ktorými je už iba údolie rieky Pijava, ktorá otvára rovinu až ku Benátkam.

Prosecco je svieže šumivé víno vyrábané metódou Charmat. Pri nej víno sekundárne kvasí vo veľkých nerezových tankoch. Z nich sa víno pod tlakom fľašuje. Keďže celé sekundárne kvasenie trvá iba asi 60-90 dní, výroba je podstatne lacnejšia a teda aj výsledný produkt môžu výrobcovia ponúkať za priaznivejšiu cenu. Tak ako je celá výroba Prosecca pomerne rýchla, aj konzumácia sa doporučuje v priebehu 1-2 rokov.

Prosecco

Takže pre uvítanie nového roka Vám vieme doporučiť niekoľko skvelých šumivých vín.

Je už iba na Vás, pre akú formu vína sa rozhodnete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *