Champagne Jean Dumangin

História vinárstva

Šampanský dom Jeana Dumangina zvýrazňuje všetky kvality daného terroiru. Rodinná usadlosť sa nachádza v Chigny-les-Roses, historickom meste zaradenom do kategórie Premier Cru, ležiacom na svahoch pohoria Montagne de Reims.

Názov Chigny-les-Roses je relatívne nový. Začiatkom minulého storočia Emile Loubet, vtedajší prezident francúzskej republiky, premenoval mesto na „Chigny-les-Roses“ na počesť nádhernej ružovej záhrady, ktorá obklopovala vidiecky dom Louise Pommery. Skutočný pôvod názvu dediny sa zdá byť “Chaigny”, čo je podobné slovu ” dub “, čo by sa dalo vysvetliť lesom vysadeným v okolí obce množstvom dubových stromov. Ružiam sa teraz darí na uliciach a pred vinohradmi.

Šampanské Jean Dumangin má veľmi dlhú históriu. Súčasná rodina predstavuje už 11. generáciu. Za zakladateľa tohto vinárstva sa považuje Firmin Dumangin, narodený v roku 1645, ktorý bol miestnym vinohradníkom v Ludes.

V druhej polovici 17. storočia začali vinári vyrábať biele víno nazývané aj ako „vin gris“, ktoré sa získavalo jemným lisovaním tmavého hrozna s bezfarebnou dužinou. Bolo to tiež obdobie, keď Dom Perignon, mních a pivničný majster v benediktínskom opátstve Hautvillers, v rokoch 1668 až 1715 objavil fenomén „prize de mousse“  (v Champagne sa tento termín niekedy používa na označenie druhej fermentácie).

Priekopníci vo vývoji

Prvé Champagne Houses vznikali od roku 1729 vďaka dodávke hrozna od vinohradníkov. O storočie a pol neskôr, v roku 1895, na podnet Hippolyta Dumangina, rodina preukázala svoju silu tým, že vyrobila a uviedla na trh svoje prvé fľaše. Práve v tomto období totiž poklesol záujem o nákup hrozna zo strany Champagne Houses.

Toto je skvelý začiatok marketingu pod značkou „Hte Dumangin“. Nanešťastie fyloxérová kríza (1858 – 1862) náhle zastaví rozvoj vinárstva.  Fyloxéra zničí vinicu a povedie Hippolyta k tomu, aby ju úplne obnovil s pomocou svojich synov Alcida a Achilla. Achille personalizoval značku v roku 1909 štítkom “Ach Dumangin”, ale zaznamenal pokles predaja v období vojny 1914-18, po ktorej nasledovala hospodárska kríza v 30. rokoch. 

Trente Glorieuses – (‘Slávna tridsiatka’ obdobie hospodárskeho rastu vo Francúzsku v rokoch 1945 až 1975)  vdýchne nový život rastu predaja. Od roku 1960 Maurice, syn Achilla, rozvíja export so svojimi tromi synmi Jeanom, Guyom a Jackym pod značkou “M.Dumangin Fils”

Rast a predvídavosť

V roku 1963 vytvorenie spoločnosti medzi tromi bratmi umožnilo uviesť na trh všetky úrody a uviesť ich na exportné trhy. K sláve značky prispelo najmä Taliansko a potom Belgicko.

Tento vývoj súvisí s kvalitou a starostlivosťou pri výrobe vín, vrátane ročníka 1964, ktorý sa stal špičkou domu natoľko, že v záujme obozretnosti a diverzifikácie bude musieť predaj do Talianska podliehať kvótam.

Všetci traja bratia sa osamostatnili v roku 1978, pričom pred priezviskom sa na štítku uvádzalo krstné meno. Jeanove dve deti, Laurent a François, obaja absolventi vyššieho vzdelania vo vinohradníctve-enológii, vyvinuli značku vytvorením spoločnosti “E.A.R.L. Jean Dumangin” v roku 1991. Od tohto dátumu rozširujú vinohrad v regióne Vitry-le-François, kde je prevažne kriedová pôda, ktorá je určená predovšetkým odrode viniča Chardonnay. Táto investícia prispela k diverzifikácii sortimentu s vývojom radu “Blanc de Blancs Terroir”.

Investície do služieb kvality

Champagne Jean Dumangin naďalej investuje do zlepšovania a modernizácie pracovných nástrojov. Dôkazom tejto dynamiky sú početné iniciatívy, ako napríklad výstavba pivnice na troch poschodiach v roku 1974. V roku 2000 sa dosiahla nová etapa vybudovaním príjmu hrozna vybaveného lisom Coquard s rotačným mlynom, jedným z najkvalitnejších a inštaláciou nerezového tanku s regulovanou teplotou.

V roku 2014 pokračuje dynamika vytvorením recepcie a degustačnej zóny pre zákazníkov. Neustále zlepšovanie kvality sortimentu si vyžaduje predovšetkým osobitnú pozornosť ochrane viniča a ohľaduplnosti k životnému prostrediu. Šampanský dom Jean Dumangin obrába svoj vinohrad tak, že minimalizuje používanie fytosanitárnych produktov a veľkú pozornosť venuje najmä obrábaniu pôdy. Mimoriadna starostlivosť sa venuje triedeniu hrozna pri zbere, ktorý sa vykonáva až po úplnom dozretí zberu. V apríli 2016 získal Champagne House Jean Dumangin certifikáciu High Environmental Value.

Sľubné a dynamické voľby

Od 60. rokov 20. storočia rodinný podnik rozvíja export. Početné medaily získané počas prestížnych súťaží, najmä zlatá a strieborná na Mondial de Bruxelles (vrátane Veľkej zlatej medaily v roku 2007 s Brut Réserve Blanc de Blancs a ceny International Revelation v roku 2017 s Brut Millésime 2009 Premier Cru) prispievajú k tomu, že je značka dobre známa aj v zahraničí. Dom teraz exportuje 75 % svojej produkcie najmä do Európy a USA.

Maison Jean Dumangin s rozlohou 8,5 hektára jemne vyvažuje svoje zmesi, čo umožňuje uvážlivým výberom vín z rôznych pozemkov dať štýl každému cuvée. Predĺžené zrenie pomáha zlepšovať vína tým, že im prináša optimálnu zrelosť.

V Champagne Jean Dumangin má každý dobre definovanú úlohu so spoločnou ambíciou: posunúť sa na vyššiu úroveň a zvýšiť dodávky na trhy tretích krajín.

Tieto a ďalšie šumivé vína zo champagne nájdete na tlačítku uvedenom nižšie.


Vinice

Maison Jean Dumangin vlastní 8,5 hektárov viníc, vrátane 6 klasifikovaných ako Premier Cru v srdci Grande Montagne de Reims (región Chigny-les-Roses).

Vyvážená výsadba, ktorá je vo výške tretiny každej odrody Champagne, umožňuje vývoj kompletného radu cuvée.

Od roku 1991 sa z vinice s rozlohou 2,5 hektára na svahu Couvrot (Coteaux Vitryats) , ktorá je celá vysadená Chardonnay, vyrába „Brut Blanc de Blancs Terroir“ a „Extra Brut Blanc de Blancs Terroir“, ktoré sú špičkou produkcie.

Vinárstvo a pivnice

Selektívne triedenie hrozna pri zbere, automatický rotačný lis, kontrola teplôt kvasenia v každej fáze vinifikácie ťaží z najväčšej kvality.

Ekvivalent polovice úrody sa skladuje ako rezervné víno a každé Cuvée ťaží z niekoľkoročného vyzrievania vo fľašiach.

Certifikácia vysokej environmentálnej hodnoty

Maison Jean Dumangin sa zaviazal k prístupu, ktorý je obzvlášť ohľaduplný k životnému prostrediu. Tento dobrovoľný prístup certifikovaný ministerstvom pôdohospodárstva má za cieľ vyrábať lepšie vína pri rešpektovaní prirodzenej rovnováhy (zníženie vstupov, mechanické obrábanie pôdy atď.). Vďaka správnym kultúrnym postupom sa zachováva ekosystém a rozvíja sa biodiverzita. Certifikácia HVE umožňuje Champagne Jean Dumangin oficiálne brániť biologickú rovnováhu svojho panstva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *