Puglia – Apúlia vinársky opätok Talianska

Puglia je dlhá tenká vinohradnícka časť v juhovýchodnom cípe „talianskej“ čižmy. Rozprestiera sa od samotnej päty poloostrova po „výbežok“ poloostrova Gargano, vyčnievajúceho do Jadranského mora.

Táto oblasť má povesť úrodného kraja Talianska. Je rodiskom takmer polovice produkcie talianskeho olivového oleja a domovom výborného, hlavne červeného vína. Na rozlohe približne 85 000 hektárov vinohradov založených na vápencovom podloží sa dorába viac ako 14% celkovej produkcie vína v Taliansku. V minulosti bola táto oblasť známa produkciou základných vín s vysokým obsahom alkoholu, ktoré sa miešali hlavne do vermutov. Koncom 20. storočia, keď spotrebitelia začali preferovať kvalitu pred kvantitou, bolo potrebné zmeniť prístup ku výrobe vína. Na prelome storočí začalo stúpať percento vína, vyrábané v súlade s podmienkami DOC (32 regiónov) a DOCG (4 regióny).     

Schola Sarmenti

Terroir je ideálny na pestovanie viniča. Horúce stredomorské podnebie, stále slnečné lúče a občasný morský vánok vytvárajú dokonalé prostredie pre vinič. Celá vinohradnícka Puglia sa dá rozdeliť na tri oblasti. Na severe je to oblasť Foggia, v ktorej sa pestujú odrody známe v strednom Taliansku ako Sangiovese a Montepulciano. Stred tvorí oblasť miest Bari a Taranto. Rovinatý juh vytvára tu pravú Pugliu, silne naviazanú na svoju grécko-rímsku minulosť. Je to oblasť pod líniou miest Brindisi – Lecce.

Stredná a južná Puglia je domovom odrôd ako Negroamaro a Primitivo. V poslednom období spotrebitelia objavujú autochtónne Susumaniello a z bielych odrôd je to Fiano a Verdeca.

Všetky miestne moderné aj autochtónne odrody pestujú vo vinárstve Schola Sarmenti.

Primitivo   ….. zamatové bobule a korenie

Primitivo v Kalifornii nazývané Zinfandel (v roku 1994 genetici hrozna identifikovali rovnaký pôvod z chorvátskeho Tribidragu (Crljenak Kaštelanski) , ktorý je aj pôvodcom odrody Plavac Mali).

Názov Primitivo nie je odvodené od slova primitívny (jednoduchý), ale od latinského slova „primativus“ čo znamená najskôr (prvá) dozrievaná odroda. Zvláštnosťou Primitíva je, že jednotlivé bobule v strapci nedozrievanú súčasne, čo si vyžaduje viacnásobný manuálny zber jednotlivých dozretých bobúľ.

Vína sú bohaté na alkohol, veľmi tmavej farby, so zložitými arómami čokolády, zrelého lesného ovocia, jemného korenia, škorice, klinčekov, mäty a čiernych čerešní. Nízke kyseliny a polymerizované, mäkké taníny, okrúhle, husté, harmonické, zamatové, bez ostrých hrán.

Tí, ktorí majú radi Barberu, či Nero D´Avola zamilujú si aj Primitivo.

Víno sa najlepšie páruje s ochutenými a výdatnými mäsovými pokrmami, ako pečené jahňa, hovädzie, hamburger, fašírky, a iné grilované mäso.

Schola Sarmenti

Negroamaro  …..korenie, koža, tabak

je odroda s tmavým hroznom, najmä Salento je oblasť, kde sa väčšinou pestuje, ale je možné ju nájsť aj v iných regiónoch. Jeho počiatky siahajú pravdepodobne do starogréckej kolonizácie polostrova – najmä na juhu – počnúc 18. storočím pred n. l.

Používa sa v mnohých regiónoch DOC, asi najslávnejšie v Salice Salentino (kupáž Negroamara s Malvasia Nera).

Bohatá vôňa vína odhalí množstvo korenia, kože, tabakových tónov s výrazným ovocným záverom. Vína bohaté na alkohol majú sýtu farbu, stredne plné taníny a v chuti nájdeme tmavé bobuľové ovocie. V plnších vínach sa vyskytujú tóny mletého hnedého korenia, ako sú klinčeky, škorica, nové korenie.

Takéto víno najlepšie oceníme v spojení s jednoduchými cestovinami, alebo pizzou.

Susumaniello ….. bobuľové ovocie, slivky a čokoláda

Patrí k vzácnym autochtónnym odrodám, ktorého popularita neustále narastá. Štúdia DNA ukázala jej genetickú príbuznosť so Sangiovese.

Má hlboký rubínový odtieň, vôňu čierneho bobuľového ovocia a sliviek. Koncentrovanejšie vína majú pevnú tanínovú chrbticu, korenisté arómy a príchute tmavej čokolády, doplnené vyváženou kyselinkou.

Takéto víno najlepšie oceníme v spojení s jeleními rebrami s rizotom, resp. bravčové rebrá s čiernou fazuľou.

Puglia mapa

Tajomstvo pestovania viniča vo vinárstve Schola Sarmenti

„Každá rastlina predstavuje výzvu, ktorá zohreje dušu. Od silných a bujných mladších koreňov, ktoré vínam pridávajú svieže a ovocné tóny, po staré, ktoré často ukrývajú príbehy práce a príbehy lásky. V júni, keď slnko rozpáli vzduch, skúsení vinohradníci redukujú počet strapcov hrozna a na koreňoch ich nechávajú len zopár. Zelená redukcia je stará technika, ktorá obetuje kvantitu v záujme kvality. Tá bude pýchou všetkého úsilia aj dušou skvelých vín. Pracujeme s vášňou a trpezlivosťou pri obrábaní našich viníc naturálnym spôsobom, bez použitia akýchkoľvek chemických hnojív alebo prostriedkov na ničenie buriny. Rešpektujeme prirodzený cyklus rastlín a všetok život krajiny a pôdy, ktoré s láskou podporujeme iba organickými hnojivami.  Všetky naše vinice sú obhospodárované organickými metódami; sú obklopené živými plotmi a stromami, len malý krok od mora, v zdravom prírodnom prostredí.“

Schola Sarmenti

Vinice Alberello vinárstva Schola Sarmenti

Na vidieku oblasti Salento sa môžete prejsť po dočervena sfarbenej krajine, túžiacej po slnku. Za suchými kamennými múrmi –  detailne navzájom prepojenými kamennými blokmi – sa stratíte v nádhernej vinici bohatej na históriu – skutočnej duši vinárstva Schola Sarmenti. Pohľad na generácie viniča – od mladých, ktoré dávajú čerstvé a ľahko pitné vína, až po 80-ročné – je veľkým potešením pre Vaše oči. Dôležitou voľbou, ktorú spoločnosť Schola Sarmenti urobila, bolo zachovanie starého apuliánskeho systému vedenia viniča s názvom Alberello – metóda vedenia viniča tak vzácna – používaná od staroveku. Na to, aby ste mohli vyrábať vysoko kvalitné a prestížne vína, potrebujete len silné a šikovné ruky. Zvyšok pridá príroda.  Fiano, Negroamaro, Primitivo sú naše autochtónne odrody viniča, ktorých príbehy siahajú do minulosti nezabudnuteľným, autentickým prejavom láskyplnej krajiny.

Vinohradníci a vinári v oblasti Pulie včas zareagovali na nutnosť zamerať svoju produkciu na vína vysokej kvality. A my sa môžeme tešiť  z výsledkov ich práce.

Pitie ich vín je naozaj príjemným zážitkom.

Vychutnajte si ho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *