Degustácia vín z odrôd Frankovka & Cabernet

Frankovka Modrá & Cabernet Sauvignon: Slovenské Poklady Vo Svete Vín

Slovensko je krajinou, kde sa stretávajú bohatá tradícia, jedinečné terroir a moderné vinárske prístupy, čo vytvára ideálne podmienky pre produkciu vysoko kvalitných vín. Medzi najvýraznejšie odrody, ktoré si tu našli svoje miesto, patria Frankovka Modrá a Cabernet Sauvignon. Tieto dve ikonické odrody ponúkajú milovníkom vína neopakovateľný zážitok, a to najmä vďaka jedinečným podmienkam slovenských vinohradníckych oblastí.

Frankovka Modrá: Slovenská Klasika So Srdcom Strednej Európy

Frankovka Modrá, nazývaná aj “Blaufränkisch” v nemecky hovoriacich krajinách, je odroda, ktorá má dlhú históriu v stredoeurópskom regióne, a to vrátane Slovenska. Je známa svojou bohatou ovocnosťou, výraznými kyselinkami a elegantnou štruktúrou tanínov. Frankovka je považovaná za „kráľovnú“ červených odrôd na Slovensku, a to najmä vďaka podmienkam, ktoré jej slovenské vinohradnícke oblasti ponúkajú.

Najlepšie výsledky dosahuje v regiónoch ako Malokarpatská a Nitrianska vinohradnícka oblasť, kde sa stretáva optimálne podnebie a pôda pre pestovanie tejto odrody. Tieto oblasti sa vyznačujú miernym kontinentálnym podnebím s dostatočným množstvom slnečných dní a vápencovou či ílovitou pôdou, ktorá vína obohacuje o minerálnu komplexnosť.

V slovenských verziách Frankovky Modrej často nájdeme tóny čerešní, sliviek, jemné korenie, a pri dlhšom zrení v dubových sudoch aj náznaky čokolády a vanilky. Zaujímavosťou je, že táto odroda sa skvele hodí nielen na archiváciu, ale aj na mladšie, svieže vína, ktoré sú ideálne na každodenné popíjanie.

Cabernet Sauvignon: Svetový Favorit S Lokálnym Charakterom

Cabernet Sauvignon je celosvetovo uznávaná odroda, ktorá si našla svoje miesto aj na Slovensku. Táto odroda, ktorá pochádza z Bordeaux, je známa svojou schopnosťou vyjadriť terroir, kde je pestovaná a zároveň si zachovávať svoju charakteristickú silu a štruktúru.

Na Slovensku je Cabernet Sauvignon najúspešnejší v teplejších regiónoch, ako je Južnoslovenská a Stredoslovenská vinohradnícka oblasť, kde vyššie teploty a dlhšie vegetačné obdobie umožňujú plnému dozretiu hrozna. Tieto oblasti majú často hlinité a ílovité pôdy, ktoré prispievajú k bohatej textúre a výraznej chuti vína. Víno z tejto odrody v slovenských podmienkach prekvapí eleganciou, harmonickými tanínmi a bohatými arómami tmavého ovocia, ako sú čierne ríbezle, ostružiny či černice.

Cabernet Sauvignon zo Slovenska môže byť menej robustný v porovnaní s kalifornskými či austrálskymi verziami, no práve to mu dodáva jemnosť a príťažlivý, lokálny charakter. Často vyzrieva v dubových sudoch, čo vína obohacuje o tóny vanilky, tabaku a jemnej čokolády.

Slovenský Terroir: Kľúč K Výnimočným Vínam

Pokiaľ ide o terroir, Slovensko sa môže pochváliť rôznorodými vinohradníckymi oblasťami, ktoré v sebe nesú unikátnu kombináciu podnebia, pôdy a nadmorskej výšky. Každá z týchto premenných zohráva zásadnú rolu v tom, ako sa hrozno vyvíja a aké chute víno získa.

  • Malokarpatská oblasť sa vyznačuje vinicami umiestnenými na úpätí Malých Karpát, kde pôdy obsahujú veľa minerálov z vápenca a pieskovcov. Víno z tejto oblasti je zvyčajne elegantné, s výraznou štruktúrou a harmonickými kyselinami.
  • Nitrianska oblasť ponúka kombináciu ílovitých a vápenatých pôd, čo prispieva k plnému telu a jemnej minerálnej stopke v červených vínach.
  • Južnoslovenská oblasť je charakteristická teplejším podnebím, ktoré umožňuje neskoršie dozrievanie odrôd ako Cabernet Sauvignon, čím vznikajú plné, komplexné vína.

Zaujímavosti a Tradície

Slovenské vinárstvo má bohatú históriu, ktorá siaha až do čias Rímskej ríše. Aj dnes sa slovenskí vinári držia tradičných metód, avšak neboja sa experimentovať a prinášať inovácie, ktoré reflektujú moderné trendy a svetové štandardy.

Zaujímavým faktom je, že Frankovka Modrá je často označovaná za slovenské „víno národa,“ pričom mnohí slovenskí vinári veria, že táto odroda najlepšie vyjadruje lokálny terroir. Na druhej strane, Cabernet Sauvignon predstavuje medzinárodný štandard, ktorý si nachádza svojich priaznivcov medzi znalcami, ktorí hľadajú svetovú kvalitu s lokálnym nádychom.


Záver: Frankovka Modrá a Cabernet Sauvignon sú dve odrody, ktoré na Slovensku dosahujú svoj plný potenciál vďaka ideálnym podmienkam vinohradníckych oblastí. Vinárske umenie slovenských vinárov spolu s jedinečným terroir ponúka milovníkom vína skutočne nezabudnuteľný zážitok, ktorý spája tradíciu s moderným prístupom.

Degustovať sa budú nasledovné vína:

  1. CSERNUS – Frankovka Modrá, suché
  2. Malé Divy – Frankovka Modrá, suché
  3. Elesko – Frankovka Modrá, suché
  4. Nichta – Frankovka Modrá, suché
  5. Rariga – Frankovka Modrá Barrique, suché
  6. Chateau Rúbaň – Cabernet Sauvignon Rosé, polosuché
  7. Peter Podola – Cabernet Sauvignon Rosé, polosladké
  8. Peter Podola – Cabernet Sauvignon, suché
  9. Chateau Palugyay – Cabernet Sauvignon , suché
  10. Rariga – Cabernet Sauvignon , suché

Degustácia sa bude konať v piatok 18.10.2024 o 18:00 hod. v DOMe VÍNA – P. O. Hviezdoslava 8, 010 01 Žilina.

Vstupné:

20€/osoba (v cene je zahrnutá 5€ poukážka na nákup vina z ochutnávky, zľavy nie je možné kumulovať)

Prihlásiť sa na degustáciu môžete mailom: vychutnaj@vychutnaj.sk do štvrtka 17.10.2024 v doobedňajších hodinách.

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

DOM VÍNA Žilina – P.O.Hviezdoslava 8, Žilina – oproti železničnej stanici v smere ku železničnému podjazdu – žltá budova, parkovanie vo dvore zdarma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *