Vznik vinárstva z Komjatíc
Začiatky tohto vinárstva sa dátujú od roku 2012.
História ich rodiny a aj história Komjatíc sú poprepletané vinohradníctvom a vinárstvom a tak nečudo, že ich korene zaviedli späť k tomu, čo poznali už ich predkovia. Poľnohospodárskou činnosťou a vinohradníctvom v Komjaticiach sa zaoberali ich praprastarí rodičia po mnohé generácie a pri skúmaní genealógie ich rodiny zistili, že obrábali tú istú pôdu už v polovici sedemnásteho storočia.
Prečo názov Komjathi ?
Mladé vinárstvo chce predovšetkým nadviazať na tradície a skúsenosti s výrobou vína od ich predkov a zachovať všetko to, čo bolo dobré. Pre ich vinárstvo chceli názov, ktorý by ich spájal nielen s miestom, kde sa pestuje ich hrozno a vyrába ich víno, ale bude jasne nadväzovať aj na tradíciu. V historických prameňoch objavili jeden z prvých pôvodných názvov obce Komjatice, preto Komjathi. A tak sa pustili do budovania vinárstva po dedovi. Veľmi dôležitým faktorom, bolo aj zistenie, že v dnešnej rýchlej dobe globalizácie a technologizácie, zabúdame vďaka chémii, konzervantom a ďalším aditívam na pôvodné typické chute a vône. A tak sa na pultoch môžeme stretávať s vínami, ktoré napriek rôznym vinohradníckym polohám, odrodám a ročníkom chutia stále rovnako. Oni to však robia celkom inak. A v tom sú výnimoční.
V čom sú výnimoční ?
Zásady, ktorými sa riadia vo vinici:
- Používať hrozno z vlastných vinohradov a tým zaručiť maximálnu kvalitu
- Minimalizovať množstvo chemických ošetrení viniča
- Nepoužívať jedy a umelé hnojivá
- Pestovať hrozno v symbióze z prírodou
- Starať sa o vinohrady a pôdu tak, aby sme ich zanechali aj našim potomkom
Zásady, ktorými sa riadia pri výrobe vína:
- Využívať spontánne kvasenie
- Nepoužívať enzýmy, taníny a ďalšie aditíva
- Neurýchľovať proces zrenia ale čakať na prirodzenú stabilizáciu
- Nefiltrovať
- Minimalizovať používanie SO2
Vo vinici sa od prvej chvíli snažia pracovať s maximálnym ohľadom na prírodu, pristupovať ku všetkým prácam s úctou a rešpektom k prírodným zákonom/pravidlám počas celého roka.
Hrozno oberajú ručne, šetrne, s dôrazom na to, aby sa dostalo do pivnice bez zbytočného poškodenia v 100% stave. Práve tento prístup umožňuje dosiahnuť maximálnu kvalitu výsledného produktu a zároveň je to to najkrajšie obdobie kedy si môžete vychutnať výsledok svojej celoročnej práce.
Degustovať sa budú nasledovné vína:
- Cuvee Hašardíky, suché
- Breslava, suché
- Rizling Vlašský, suché
- Tramín Červený
- Rizling Rýnsky 2015, polosladké
- Rizling Rýnsky 2021
- Rulandské Šedé, polosuché
- Nitria Rosé
- Pálava (oranžové), suché
- Dornfelder, suché
- Frankovka, suché
- Nitria, suché
Ochutnávka vín sa bude konať v piatok 13.5.2022 o 18:00 hod. v DOMe VÍNA – P. O. Hviezdoslava 8, 010 01 Žilina.
Vstupné:
20€/osoba (v cene je zahrnutá 5€ poukážka na nákup vina z ochutnávky, zľavy nie je možné kumulovať)
Prihlásiť sa na degustáciu môžete mailom: vychutnaj@vychutnaj.sk do štvrtka 12.5.2022
Tešíme sa na stretnutie s Vami.
DOM VÍNA Žilina – P.O.Hviezdoslava 8, Žilina – oproti železničnej stanici v smere ku železničnému podjazdu – žltá budova, parkovanie vo dvore zdarma.