Degustácia Champagne a Crémant

Leto plné slnka a zážitkov vrcholí.

Na oživenie spomienok v nadchádzajúcom závere leta určite pomôže pohár vychladeného šumivého vína.

Najstaršia výroba šumivého vína je dokladovaná vo Francúzsku vo viacerých vinárskych oblastiach. Najznámejšou je samozrejme Champagne. Mimo tejto oblasti sa vyrábajú šumivé vína pod názvom Crémant napríklad v Alsasku – podľa pravidiel AOC produkcia uznaná od roku 1975, aj keď výroba sa traduje od roku 1900.

Champagne

Legenda spája počiatky výroby vína Champagne s menom mnícha Dom Pérignon (1638-1715).

V roku 1668 bol preložený do opátstva Saint-Pierre d’Hautvillers, kde bol menovaný pivničným majstrom. Mal na starosti výrobu a predaj vína. Táto doba priniesla neustále experimentovanie s uskladnením a prepravou  vína, v ktorom bol vplyvom nízkej teploty zastavený proces kvasenia. Po zahriatí vína došlo ku opätovnému rozkvaseniu vína a tvorbe CO₂. Takéto víno však bolo považované za znehodnotené. Po tom ako bolo pochopené, že vznik bubliniek spôsobuje cukor, začali sa vo väčšej miere používať anglické hrubostenné fľaše, ktoré nepraskali, začalo byť „šampanské“ čoraz viac obľúbenejšie. Na fixovanie korku sa začal od roku 1844 (Adolphe Jacquesson) používať drôtený košík. V 19. storočí bolo „šampanské“ výrazne sladšie ako dnes. Cestu suchšieho „šampanského“ sa vydal až Perrier-Jouët, keď sa v roku 1846 rozhodol pre svoju exportnú produkciu do Londýna nedať sladký “liqueur de dose”. (Označenie BRUT Champagne bolo vytvorené pre Britov v roku 1876.)

Výroba vína Champagne sa dnes riadi komplexným súborom pravidiel aktualizovaných Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC).

Avenue de Champagne

Crémant – výborná alternatíva ku „šampanskému“

Predpisy pre výrobu Crémant-u sú iba o niečo menej prísnejšie ako v Champagne.   Kvalita týchto vín pochádza čiastočne z prísnych francúzskych zákonov o víne. Aj keď sa regionálne pravidlá môžu líšiť, všetky vína Crémant musia spĺňať špecifické požiadavky. Patria sem ručný zber hrozna, lisovanie celých hroznových strapcov s obmedzenou extrakciou muštu (100 litrov šťavy zo 150 kg hrozna) a vyzrievanie na kaloch minimálne deväť mesiacov.

Výroba CREMANT-u v regiónoch Francúzska

Crémant d’Alsace

Malebná oblasť Alsaska leží na úpätí pohoria Vogézy v severovýchodnom Francúzsku. 

Vyrába sa tu viac ako 50% všetkých crémantov. Cremant môže byť vyrobený z jednej odrody (vtedy je aj vyznačená), ale najčastejšie je to zmes odrôd, ktorej základ tvorí Pinot Blanc.

Biele odrody: Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir

Rosé: 100% Pinot Noir potrebný pre ružové

Vyrába sa od roku 1900, AOC Crémant d’Alsace bolo uznané v roku 1976

Crémant de Bourgogne

Vyrába sa hlavne v jeho severnej oblasti Auxerre (Chablis) a na juhu v Rully (Côte Chalonnaise).

Biele odrody:  Chardonnay a Pinot Noir s čiastočne Gamay, Pinot Blanc, Sacy, Pinot Gris, Aligoté

Rosé:  Pinot Noir a niekedy aj Gamay

Top kvalitu Crémantu de Bourgogne označuje prívlastok Eminent (minimálne 24 mesiacov na kaloch) respektíve Grand Eminent (36 mesiacov).

Crémant de Limoux (Languedoc-Roussillon)

Najstarším známym šumivým vínom je Blanquette de Limoux , ktoré vyrobili  benediktínski mnísi v opátstve Saint-Hilaire neďaleko Carcassonne v roku 1531

Crémant de Loire  (Anjou-Saumur a Touraine)

v tejto oblasti Chenin Blanc prepožičiava crémantom príchute citrónu, dule, hrušky, medu a harmančeka. Sauvignon Blanc sa však používať nemôže

Crémant de Bordeaux
Crémant du Jura
Crémant de Savoie 
Crémant de Die 

Mimo Francúzska sa označenie „Crémant“ obmedzuje iba na Luxemburg. Vyrába sa z hrozna pestovaného v oblasti Mosella, pod značkou Moselle Luxembourgeoise Appellation

Degustovať sa budú nasledovné vína:

  • Gustave Lorentz – Crémant d’Alsace Zéro Dosage
  • Gustave Lorentz – Crémant d’Alsace Brut
  • Champagne Jean Dumangin – Brut Heritage Premier Cru
  • Champagne Jean Dumangin – Brut Rose Heritage Premier Cru
  • Champagne Jean Dumangin Brut Blanc de Blancs Terroir
  • Champagne Jean Dumangin – Extra Brut Blanc de Blancs Terroir
  • Champagne Jean Dumangin – Brut Millesime Premier Cru
  • Champagne Jean Dumangin – HOMMAGE 2017 Premier Cru

Degustácia sa bude konať v piatok 25.8.2023 o 18:00 hod. v DOMe VÍNA – P. O. Hviezdoslava 8, 010 01 Žilina.

Vstupné:

30€/osoba (v cene je zahrnutá 5€ poukážka na nákup vina z ochutnávky, zľavy nie je možné kumulovať)

Prihlásiť sa na degustáciu môžete mailom: vychutnaj@vychutnaj.sk do štvrtka 24.8.2023

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

DOM VÍNA Žilina – P.O.Hviezdoslava 8, Žilina – oproti železničnej stanici v smere ku železničnému podjazdu – žltá budova, parkovanie vo dvore zdarma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *