Alternatíva pre „Champagne“

Veľa ľudí sa domnieva, že všetky šumivé vína/sekty vyrobené vo Francúzsku, sú zo Champagne, ľudovo nazývané aj “šampanské”. Ale nie je to tak. Šampanské môže pochádzať len z oblasti “Champagne”. Všetky ostatné šumivé vína vyrobené vo Francúzsku sa nazývajú “Crémant

Alternatívou pre „Champagne“ môže byť práve Crémant.

Na výber je široká škála štýlov, pretože Crémant sa vyrába v ôsmich rôznych regiónoch po celom Francúzsku (a nájdete ich aj v susednom Luxembursku). Tieto šumivé vína sú vyrábané tradičnou metódou ako “Champagne” a ponúkajú charakter, komplexnosť a eleganciu. Jednoducho vysoká kvalita za prijateľnú cenu.

Crémant d’Alsace

S ročnou produkciou 35 miliónov fliaš (to je viac ako 50% všetkého francúzskeho Crémantu) je Crémant d’Alsace po “šampanskom” najviac konzumovaným sektom vo Francúzsku a veľmi rýchlo dokážete pochopiť, prečo je tomu tak. Je to vďaka svojej vysokej kvalite a dostupnosti. Nakoľko sa však väčšina fliaš spotrebuje na domácom trhu – okolo 90%, iba zopár fliaš je vyhradených na export do zahraničia.

Od roku 1976 je AOC Crémant d’Alsace oficiálne uznaný a predstavuje asi 1/4 celkovej výroby vína v Alsasku. Je vyrábané rovnakým tradičným spôsobom ako šampanské, a teda sekundárnym kvasením vo fľašiach, čo je proces náročný na prácu. Tieto vína ponúkajú nielen komplexnosť, ale aj zaoblené chute a jemné bubliny.


Gustave Lorentz – Crémant d´Alsace Zéro Dosage

Hrozno aj vďaka pohoriam Vogézy rastie v mierne suchších, teplejších a slnečnejších podmienkach v porovnaní so šampanským, čo vedie k zreniu hrozna, ktoré dodáva suché, ale aj živé a ovocné vína s ľahkým telom, jemnou penou a niekedy až krémovou dochuťou.

Hrozno sa musí zbierať len ručne, zvyčajne pred zberom hrozna pre tiché víno a môže sa skladať iba z Pinot Blanc (dominantná odroda), Noir a Gris, spolu s pridruženým Auxerrois, ako aj Chardonnay a Riesling. V prípade ružových vín je povolený iba Pinot Noir.

  • Pinot Blanc                poskytuje sviežosť a eleganciu
  • Riesling                      dodáva živé ovocné arómy
  • Pinot Gris                   pridáva telo
  • Chardonnay              dáva jemný, ľahký dotyk

Predpisy na výrobu Crémantu sú len o niečo menej prísne ako v Champagne. Kvalita týchto vín je podmienená čiastočne prísnym francúzskym vinársky zákonom. Aj keď sa regionálne pravidlá môžu líšiť, všetky Crémanty musia spĺňať špecifické požiadavky. Môže sa použiť iba prvých 100 l z každých 150 kg lisovaného hrozna a víno musí dozrievať najmenej deväť mesiacov na kaloch, (u Gustave Lorentz sú to minimálne 2 roky, pre ešte zvýšenia kvality), ktoré prepožičiavajú chuť po brioške alebo sušienkach charakteristickým pre dominantné arómy ovocných sadov.

Najlepšie svetovo oceňované “Crémanty d´Alsace” z produkcie vinárstva Gustave Lorentz:
1) Crémant d’Alsace Zéro Dosage
2)
Crémant d’Alsace Brut
3)
Crémant d’Alsace Brut Rosé

Väčšina produkcie Crémantov je neročníková (non vintage), pretože víno mohlo vzniknúť cuvée viacerých ročníkov. Nájdu sa však aj prípady, kedy víno bolo vyrobené z odrôd jedného ročníka. Tento crémant  dozrieval dlhšie a preto je trochu plnší v tele i charaktere.

Gustave Lorentz

Rebríček hodnotenia Crémantov v Decanteri bol vyskladaný z tých suchších verzii ako Extra Brut, Brut Nature alebo Brut Zéro s nízkom až žiadnym pridaným expedičným likérom. V týchto crémantoch nájdete jemnú arómu po citrusoch a jablkách. Zatiaľ čo v prípade „Brut“ sa Vám rozvinú medovo-citrónové chute a arómy tropického ovocia.

V čom je Crémant d´Alsace výnimočný je to, že sa výborne páruje aj s jedlom. Rovnako je vhodný aj ako prípitok, či popíjanie na oslavách (podávané pri teplote 5 – 7 ° C), ale aj pre neskoré raňajky, pikniky, či ku čerstvým rybám a surovým pokrmom. Obyvatelia Alsaska sa stali prvými propagátormi konzumácie Crémantu. Nový produkt si doslova zamilovali a okamžite si ho začali spájať so všetkými rodinnými udalosťami. Crémant d’Alsace sa stáva súčasťou pre všetky príležitosti. 

Všestranná kvalita a cenovo dostupná varianta, ktorá stojí za vašu pozornosť.

Celý sortiment a viac informácii o vinárstve z Alsaska: Gustave Lorentz nájdete TU

Zdroj: https://www.decanter.com/decanter-best/champagne-alternatives-22-cremant-dalsace-wines-waiting-to-be-discovered-441997/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *